fredag 13 juni 2008

V 75 Boden den 14 juni 2008

V 75 cirkusen förflyttar sig denna vecka ända upp till metropolen Boden. Det är också extra pengar i potten i och med att det är Jackpott denna vecka.

Sedan får vi inte glömma bort att direkt efter V 75 spelar Sverige mot Spanien i fotbolls EM. Det blir en match att minnas. Fotbolls EM är spännande som tusan som Stig H skrev i sin V 75 krönika i Aftonbladet den 13 maj.

V 75 bolaget tar till tre spikar för att kunna fylla på med streck i de resterande fyra avdelningarna. I avdelning 2 spikas nr 11 Scargel som i tidigare lopp mött de allra bästa fyråringarna. Så är inte fallet denna gång. Nr 3 Passionate Kemp i avdelning 3 spikas även den. Den var rykande vass i V 75 finalerna Elitloppshelgen, men blev då fast i innerspår med krafter kvar som tvåa. Spik nr 3 är nr 5 Dandle Palema i avdelning 6 som är kuskförstärkt med Lill Goopen. Håll ett öga på nr 5 Blue Zorro i avdelning 1 som ägs av herr Stenbjörns kompisar uppe i Norrland. Den rapporteras fin. Herr Stenbjörn har också lämnat rapport om Scargel och Dandle Palema som även de ser fina ut.

Noterbart är att nästa veckas V 75 midsommarhelgen är på söndagen och går av tradition av stapeln i Kalmar. Raden läggs därför in tidigast söndag förmiddag den veckan.

Veckans tippare är som brukligt senaste tiden Mats.

Som den observante sett i streckfördelningen är tyvärr nr 11 Scargel i avdelning 2 struken. Det är en spelares mardröm när en häst som är spik i ett system stryks timmarna innan start. För att inte behöva ta bort hästar från andra avdelningar och för att inte behöva bygga om systemet från nära grunden blir nr 5 First on Line Sec i avdelning 7 spik. Det är en mycket kapabel häst från stall Goop som också för en gångs skull fått ett bra startspår.

Veckans V 75 är på 1050 rader och blir efter ändringar enligt följande:

1. 1, 2, 5, 6, 10
2. 2, 4, 6, 9, 10
3. 3 Passionate Kemp - Erik Adielsson
4. 2, 3, 6, 7, 9, 10, 11
5. 2, 3, 4, 6, 8, 9
6. 5 Dandle Palema - Björn Goop
7. 5 First on Line Sec - Björn Goop

Vi spelar för vinstpengar denna gång från vecka 22 som är 590 kr. Totalt är 23 personer med varav 22 har 1 andel var och 1 person 2 andelar. Torbjörn har 2 andelar. Följande har 1 andel: Micke, Björn, Dagmar, Brittis, Torbjörn, Gun, Elisabet J, Görel, Houssine, Mats, Jeanette, Erik, Laila, AnnMari, Åsa, Barbro, SigBritt, Jan, Demet, Malin, Hanna A och Ola.

Nu hoppas vi på turen!

När nu midsommar närmar sig med stormsteg föreslår herr Mannerström en matjescocktail och något stärkande till detta.

Mannerströms matjescocktail

Ingen är så bra på det där med sill och strömming som Farbror Fisk - alias mästerkocken Leif Mannerström. Här är hans läckra variant av matjessill, lånad ur boken "Sill & Strömming" (Prisma).

4 portioner, 30 minuter.
2-3 matjessillfiléer
4 hårdkokta ägg
1 syrligt äpple
1 rödlök
1/2 knippe gräslök
1/2 knippe dill
3 msk riven pepparrot
3 msk majonnäs
2 msk chilisås
saft av 1/2 citron
salt
peppar
Garnityr:
2 skivor mjukt tunnbröd, skuret i trekanter
olja till stekning
rödlöksringar
äppleskivor
dillkvistar
ärtskott
lagrad ost i stavar
salt

Skär matjesfiléerna i bitar. Hacka äggen och tärna äpplet. Skala och skiva rödlöken tunt, skär gräslök och dill fint. Vänd försiktigt ihop allt i en skål och rör ner pepparroten. Spara några skivor rödlök och lite äpple till garnering.
Blanda majonnäs, chilisås, citronsaft, salt och peppar i en skål och ringla över, vänd några tag och ställ åt sidan.
Stek trekanterna av tunnbröd i neutral olja tills de får färg. Salta en aning och lägg bland det övriga garnityret.
Fördela cocktailen i glas och garnera på ett vackert sätt. Stick ner de stekta trekanterna sist och servera.

Lite starkt till sillen ska det vara också.

Midsommarsnaps

Sommarens finaste och godaste snaps tar bara ett par timmar att göra. Vacker att ta med som present till festen.

1 flaska, 4 timmar.
6 jordgubbar
1 flaska Renat, 75 cl
1 kvist färsk rosmarin
1 citron (helst ekologisk)

Skölj och dela jordgubbarna i kvartar. Pilla ner dem i flaskan. Peta även ner den sköljda rosmarinkvisten. Tvätta citronen och skala tunt med potatisskalare. Peta ner skalet tillsammans med det andra, du kan behöva hälla av lite sprit.
Sätt på korken och ställ ljust i minst fyra timmar, men gärna över natten. Servera i iskalla glas.
Blir det något över kan du sila och hälla upp snapsen på en annan flaska dagen efter.